Welkom op onze NieuwsSite

 

 

 

 

Welkom op onze nieuwspagina.

Regelmatig zal deze nieuwssite worden voorzien van allerlei nieuws en mededelingen.

Brabander nieuwe Nederlands kampioen Wintertriathlon

Niewsblog

 

Teun Sweere verrast iedereen

Niet drievoudig Nederlands kampioen Wim Nieuwkerk, maar de nog maar 21-jarige Teun Sweere uit Zevenbergen is zaterdag in Assen Nederlands kampioen Wintertriathlon geworden. Hij versloeg in een rechtstreeks duel op het ijs favoriet en zijn streekgenoot Wim Nieuwskerk uit Fijnaart. Aan het eind van de 10 kilometer lopen, 50 kilometer fietsen en 20 kilometer schaatsen had Sweere een voorsprong op Nieuwkerk van ruim twee minuten.

Het betekende de eerste Nederlandse titel Wintertriathlon voor de sterke sporter.

Bij de dames wist Maria Sterk uit Hallum de eerste plaats te pakken in het Nederlands kampioenschap.

In maart van dit jaar had Teun Sweere al getoond één van de betere wintertriathleten te zijn. Op de ijsbaan in Enschede wist hij nagenoeg de gehele Nederlandse top achter zich te laten. Daar was Nieuwkerk toen afwezig.

In Assen was de titelverdediger er wel en die ging furieus van start. Maar op het ijs moest hij buigen voor het aanstormende talent Sweere.

Nieuwkerk heerste bij het lopen en sloot ook het fietsonderdeel als eerste af. Maar in de eerste fase van het schaatsen werd al duidelijk dat hij het moeilijk zou krijgen. Sweere ging weliswaar na Nieuwkerk en Assenaar Beute als derde het ijs op, maar zijn rondetijden van 35 seconden waren maar liefst 14 seconden sneller dan die van Nieuwkerk.

Na twaalf ronden nam Sweere de eerste plek over en hij bouwde zijn voorsprong in de resterende ronden alleen maar verder uit.

Teun Sweere voltooide de wintertriathlon in 2.34.28, terwijl Wim Nieuwkerk er 2.36.32 voor nodig had.

“Ik wist dat ik een grote concurrent voor Nieuwkerk zou worden. Eind vorig seizoen won ik de wintertriathlon in Enschede, maar daar deed hij niet mee. Nu wel en ik hoopte op winst.”, aldus de breeduit lachende Sweere, direct nadat hij over de finish was gegaan.

Op het ijs maakte de nieuwe kampioen een ijzersterke indruk. Geen wonder, want hij mag zich sinds maart van dit jaar gewestelijke kampioen Brabant/Limburg op natuurijs noemen en ook bij regiowedstrijden op de ijsbaan van Breda heeft Sweere al een aantal overwinningen achter zijn naam staan. “Ik wist dat ik bij het schaatsen veel zou kunnen terugpakken op Wim. Bij het fietsen liep ik al op hem in en ik kon me bij het schaatsen op hem richten. Maar het was een erg zware wedstrijd. Ik heb overal pijn.”

Wim Nieuwkerk kon niets anders doen dan zich neerleggen bij het verlies van de titel. “De beste heeft gewonnen. Ik heb de titel verloren tijdens het fietsen. Daar heb ik veel geleden. Daarna kwam ik op het ijs niet in mijn slag. Op een bepaald moment heb ik de schaatsen opnieuw onder gedaan, maar toen lag ik al tweede.”

Nieuwkerk had zeker rekening gehouden met het aanstormende talent Sweere. “Afgelopen week had ik al gezegd dat ik vier minuten voorsprong op de ijsbaan zou moeten hebben, anders zou het heel moeilijk worden.”

Het waren er slechts twee toen Nieuwkerk als eerste het ijs op stapte.

Voor derde man Robert Beute uit Assen voelde de podiumplek als een triomf. “Dit is geweldig. Ik kreeg enorme kramp bij de wissel van fietsen naar schaatsen, anders had ik het nog niet geweten wat die eerste plek betreft. Maar derde worden in mijn laatste wedstrijd is geweldig, Hier ben ik heel blij mee. Vooral wat betreft het verschil met Nieuwkerk. Dat was veel kleiner dan verleden jaar”, aldus Beute die zijn tocht volbracht in 2.37.48.

 

Bij de dames was het Maria Sterk die de winst pakte. De Friezin uit Hallum voltooide de 5 kilometer lopen, 25 kilometer fietsen en 10 kilometer schaatsen in 1 uur, 27 minuten en 28 seconden. Tweede werd haar provinciegenote Bianca Boers-Duursma uit Lemmer.

Tijdens het lopen moest Sterk haar meerdere nog erkennen in Bianca Broers, maar bij het fietsen ging ze haar rivaal al voorbij en daar greep ze de winst. Ze had een voorsprong van twee minuten opgebouwd na het fietsen en die bleek Sterk bij het schaatsen ook nodig te hebben. Ze verloor op het ijs een minuut aan de atlete uit Lemmer, maar dat bleek aan de finish geen probleem te zijn.

Derde werd de Drentse Crista Hagel-Benjamins uit Coevorden. Zij eindige op bijna zes minuten van de winnaar.

 

Uitslag NK Heren:

1. Teun Sweere, Zevenbergen 2.34.28.

2. Wim Nieuwkerk, Fijnaart, 2:36:32.

3. Robert Beute, Assen, 2:37:48.

4. Richard Louman, Amsterdam, 2:40:17.

5. Edwin Ophof, Raalte, 2:40:18.

6. Guido Gosselink, Ahaus Alstatte (D) 2:41:05.

7. Martin Veenhuizen, Ekehaar, 2:41:36.

8. Koert v.d. Nes, Zwolle, 2:42:07.

9. Henry Vischer, Zwolle, 2:42:51.

10. Guido Kwakkel, Zeewolde, 2:42:59.

 

Uitslag NK Dames:

1. Maria Sterk, Hallum, 1.27.28

2. Bianca Broers-Duursma, Lemmer, 1.28.07

3. Cristha Hagel-Benjamins, Coevorden, 1.33.10

4. Geke Venema, Easterlittens, 1.33.45

5. Janet ten Kate, Groningen, 1.34.19

 

Live verslag Wintertriathlon

Niewsblog

Link: http://www.wintertriathlonassen.nl/b2evolution/blog2.php

 

 

Zaterdag 30 oktober is er een live verslag

van de westrijden te volgen op:

http://www.wintertriathlonassen.nl/b2evolution/blog2.php

Dispensatie daglicentiehouders NK Wintertriathlon

Niewsblog

 

 

 

Met ingang van 2011 is bij het NK wintertriathlon, het NK crossduathlon en alle NK’s voor jeugd/junioren de enige voorwaarde om voor een NK-medaille in aanmerking te komen het bezit van de Nederlandse Nationaliteit.

Tevens heeft het bestuur ingestemd met het voorstel om eenmalig dispensatie te verlenen om deze regel al toe te passen tijdens het NK Wintertriathlon op zaterdag 30 oktober 2010 in Assen.

 

Wintercircuit Triathlon

Niewsblog

 

 

De Wintertriathlon Assen is opgenomen in een nieuw circuit van wintertriathlons en duathlons. Naast de Asser organisatie zitten daar Alkmaar, Inzell, Groningen en Twente in. Doel is de samenwerking van de organisatie binnen het nieuwe circuit nog hechter te maken. Verder is het doel het stimuleren van deelname aan al deze evenementen. Daarnaast krijgen de winteratleten hun eigen podium en krijgen de winterse varianten van combiduursport een volwaardige plaats binnen de NTB-circuits. Het nieuwe NTB wintercircuit gaat dit seizoen (2010-2011) al van start. Het houdt in dat het circuit de volgende wedstrijden omvat: Assen (zaterdag 30 oktober 2010), Alkmaar (zondag 14 november 2010), Inzell (zaterdag 12 februari 2011 - datum o.v.b.), Groningen (zaterdag 12 maart 2011), Twente (zaterdag 26 maart 2011).

Atleten die in het bezit zijn van een NTB-licentie en in minimaal drie van de vijf wedstrijden punten scoren, worden opgenomen in de rangschikking. Voor de dames is gekozen voor de korte (sprint)afstanden van de betreffende wedstrijden. De heren nemen deel aan de lange variant.
Klassementen worden opgemaakt in 10-jarencategorieën van 20 tot en met 60 jaar. Zodra er meer nieuws is, komt dat in de WTA-Nieuwsbrief te staan.

Nieuwsbrief nr. 7

Niewsblog

ATB4daagse voor doorzetters

Dat Drenthe een fietsprovincie bij uitstek is, weten de deelnemers van de Wintertriathlon Assen als geen ander. Velen weten ook dat zomers de Drentse Fiets4daagse wordt gehouden. Die is er dit jaar ook, van 13 t/m 16 juli. Die dagen wordt er ook een ATB4daagse voor de echte ‘diehards’ gehouden. Vanaf camping De Reeënwissel in Hoogersmilde, zo’n 15 km., ten zuiden van Assen, heeft expert Jan Kwint uit Hoogersmilde, in overleg met Staatsbosbeheer, een moeilijk parcours uitgezet. Bijna tachtig procent gaat via onverharde wegen, met zo hier en daar venijnige ‘hobbels’. Alle vier dagen is er een route met een lengte van ca. 25 of 50 km. Douche en toiletruimtes staan geheel tot de beschikking van de vermoeide fietsers. Opgave is nog mogelijk (ook per dag) via Camping de Reeënwissel, Bosweg 23, 9423 TA , Hoogersmilde tel. 0592 - 459356. Start en inschrijving dagelijks tussen 08.30 en 09.15 uur, de sluitingstijd is om 14.00 uur. De controleplaatsen zijn elke dag met een duidelijk bord aangegeven en bemand vanaf 09.00 tot 12.00 uur.

Ook nu weer duathlon

Omdat de duathlon verleden jaar tijdens de Wintertriathlon Assen succesvol is verlopen, heeft de organisatie in de Drentse hoofdstad gemeend ook dit jaar weer een duathlon op het programma te moeten zetten. Deze is bedoeld voor deelnemers, die het schaatsonderdeel niet beheersen, maar wel het loop- en fiets onderdeel willen volbrengen. Deelname is mogelijk op de sprintafstand of WT-afstand. Het is een variant op de officiële duathlon; de WT-duathlon bestaat uit twee gedeelten: sprintafstand: 5 km lopen - 25 km fietsen of WT-afstand: 10 km lopen - 50 km fietsen.

Loop- en fietsparcours definitief

Er is al eerder iets over gemeld in de nieuwsbrieven van de Stichting Wintertriathlon Assen: door de verandering bij De Bonte Wever (voorheen DeSmelt) zullen er aanpassingen komen in het loop- en fietsparcours. Die aanpassingen zijn de afgelopen weken diverse malen bij de organisatie besproken. Onlangs is het tot een definitieve vaststelling gekomen van het nieuwe loop- en fietsparcours. Het loopparcours is ingekort tot 2,5 kilometer. Het houdt in dat de deelnemers aan de korte afstand het parcours tweemaal zullen moeten afleggen en de deelnemers van de gehele Wintertriathlon viermaal het parcours zullen moeten volbrengen. Voor het fietsen is een kleine wijziging doorgevoerd. Het parc-fermé wordt bij de komende Wintertriathlon (zaterdag 30 oktober) gesitueerd op het middenterrein van de atletiekbaan, op een steenworp afstand van De Bonte Wever. Het startpunt voor het fietsen en ook de finish zijn ook bij de atletiekbaan gepland. Binnenkort zijn de routekaarten van beide parcoursen terug te vinden op onze website: www.wintertriathlonassen.nl

NK status voor Wintertriathlon sprintafstand vrouwen

Niewsblog

 

 

 

De Nederlandse Triathlon Bond heeft de Wintertriathlon sprintafstand voor vrouwen met ingang van het nieuwe seizoen de status van Nederlands Kampioenschap (NK) toegekend. Er zal dan niet meer voor het NK worden gestreden op de langere afstand voor vrouwen.

Reden voor de omzetting is de geringere deelname van dames op de langere afstand, terwijl de dames-sprintafstand zich in steeds meer inschrijvers mag verheugen. Met ingang van het nieuwe seizoen strijden de dames voor het Nederlands Kampioenschap over de afstanden 5 km. lopen, 25 km. fietsen en 10 km. schaatsen. De Nederlandse Triathlon Bond heeft de wijziging doorgevoerd, na afstemming met de organisatie van de Wintertriathlon Assen.

De mannen zullen hun NK gewoon blijven afwerken op de dubbele afstand. Het Nederlands Kampioenschap Wintertriathlon wordt ook dit jaar in Assen gehouden en staat op het programma voor zaterdag 30 oktober.

Voor mensen die meer op de schaatsdiscipline willen trainen, is er goed nieuws, want het IJsstadion De Bonte Wever in Assen gaat al op 18 september open.

 

Multitriatlon Inzell - 6 febr. 2010

Niewsblog

Triatleet uit Ekehaar trotseert zware omstandigheden Inzell

Veenhuizen wint met overmacht

Met grote overmacht heeft Martin Veenhuizen uit het Drentse Ekehaar de Multitriathlon / Wintertriathlon van Inzell op zijn naam geschreven. De Drent toonde op alle drie onderdelen (lopen, fietsen en schaatsen) zijn superioriteit. Deze editie van de Multitriathlon Inzell was de zwaarste sinds acht jaar geleden het evenement in Inzell door de Stichting Wintertriathlon Assen op poten werd gezet. Martin Veenhuizen volbracht het drieluik in 2 uur, 15 minuten en 08 seconden. Op de tweede plaats eindigde Kevin Lek uit Emmen (2 u. 25 min. 10 sec.). Bij de dames zegevierde Martine ten Kate uit Balkbrug. Ze volbracht haar drie afstanden in 2 u. 34 min. 11 sec.

Al uren voor de Multitriathlon zaterdagmiddag van start ging, viel de in dikke vlokken sneeuw uit de hemel en op het moment dat Martin Veenhuizen tegen de klok van vier zaterdagmiddag zijn taak succesvol volbracht, kwam de sneeuw nog steeds uit de lucht.
Het maakte deze achtste editie van de Multitriathlon tot de zwaarste die in Inzell werd gehouden. De echte winterse omstandigheden noopten de deelnemers het onderste uit de kan te halen, maar tevens, vooral bij het lopen en fietsen, uiterst geconcentreerd te werk te gaan. De ondergrond kende hier en daar veel hinderlijke gladde plekken.
Het overgrote deel van de ruim honderd deelnemers bleef overeind.
Zeker Veenhuizen, die bij het voltooien van het onderdeel lopen (10,9 km.) al een voorsprong van vier minuten had opgebouwd op Kevin Lek.
“Het leek gemakkelijk, maar dit was voor mij samen met de editie van acht jaar geleden, toen er ook zoveel sneeuw was, de zwaarste wintertriathlon in Inzell. Dit maal vond ik het schaatsen het zwaarste onderdeel. Wanneer je even inhield, had de kou je direct te pakken. Daarnaast kwamen er door de sneeuw kleine scheurtjes in het ijs, waardoor de kans op een valpartij groot werd. Het lopen en fietsen ging uitstekend”, aldus de Drent, die tevreden was met zijn tijd. “Ik heb nagenoeg dezelfde tijd als verleden jaar, toen ik ook won. Als je ziet dat de omstandigheden een stuk zwaarder zijn, kan ik niet anders dan tevreden zijn.”
Tijdens het fietsen bouwde Veenhuizen zijn voorsprong verder uit. Hij liep toen opnieuw uit op Lek, die bijna drie minuten meer nodig had voor de fietstocht van 18,6 kilometer.
Op zijn specialiteit schaatsen hoefde Veenhuizen slechts controle op zijn tegenstanders uit te oefenen, maar desondanks liep hij ook op het laatste onderdeel uit op zijn naaste concurrent. Toch moest Veenhuizen toestaan dat Johan Lok (Emmen) - de vader van Kevin - de snelste schaatser was.
Voor de nog maar net 17-jarige Kevin Lok was het de eerste maal dat hij in Inzell de hele afstanden aflegde. “Het was heel zwaar. Ik had het enorm koud. Vooral bij het fietsen. Door de kou kon ik nauwelijks meer zien hoe de route liep”, aldus het talent dat een mooie toekomst als triatleet wordt voorspeld door leermeester Martin Veenhuizen. “Over enkele jaren gaat hij mij voorbij”, zei de winnaar na afloop over zijn pupil. “En er komt nog zo’n talent aan en dat is Björn Bolt uit Anna Paulowna. Het is goed dat er jong bloed komt.”
Martine ten Kate (Balkbrug) was bij de vrouwen oppermachtig. Aan het eind van haar drie afstanden had de Overijsselse een voorsprong van ruim zeventien minuten op Marion Visser uit Noord-Scharwoude. De basis legde Ten Kate ook bij het lopen. Toen al keek Visser tegen een achterstand van ruim negen minuten aan. Bij het fietsen kwam daar nog een flink aantal minuten bij. “Ik moest in het begin wel stevig doortrekken”, zei Ten Kate, “want ik had Visser veel sneller ingeschat bij het schaatsen. Maar daar viel ze mij tegen. Trouwens ik vond het schaatsen erg zwaar. Echt werk-ijs. En ik had het enorm koud.”
Marion Visser had er vrede mee dat Ten Kate ongenaakbaar was. “Een jonge meid. Leuk dat er verfrissing gekomen is. Het evenement verdient het gewoon dat er fris bloed komt.”
“Ouwe rot” Visser was overigens wel tevreden met haar eigen prestatie. “Het was in mijn beleving een heroïsche triathlon. Ik vond vooral het schaatsen erg zwaar. Ik was trouwens wel blij dat er sneeuw viel. Het wegdek van het fietsen werd daardoor blubberig. De dagen ervoor was het spiegelglad. En nat is beter dan glad.”

De triathlon met het onderdeel langlaufen in plaats van schaatsen werd een prooi voor Martin Braxmair uit Obersdorf.
Hij voltooide de drie afstanden in 2.09.42.
Braxmaier werd in 2009 nog winnaar van het wereldkampioenschap triathlon in zijn categorie. Kurt van de Nes uit Zwolle werd achtste.
De korte versie van de Wintertriathlon (lopen-atb-schaatsen) werd gewonnen door Sander Collignon uit Mijnsheerenland.
De korte versie met lopen-atb-langlauf was een prooi voor Maximilian Ströbl uit het Duitse Vagen.

Uitslagen:
Lopen-atb-schaatsen: 1 Veenhuizen (Ekehaar) 2.15.08; 2. K. Lek (Emmen) 2.25.10; 3. J. Lek (Emmen) 2.26.45.
Vrouwen: 1 Ten Kate (Balkbrug) 2.34.11; 2. Visser (Noord-Scharwoude) 2.50.30.
Lopen-atb-langlauf: 1. Braxmair (Obersdorf) 2.09.42; 2. Fussstetter (Inzell) 2.15.29; 3. Lindberg (Roth D.) 2.15.49.


De volledige uitslagen zijn te vinden op: www.inzell.wintertriathlonassen.nl

Contact. ©2011 by admin. blog software / hosts.
Design & icons by N.Design Studio. Skin by Tender Feelings / Evo Factory.